سه شنبه, 2 بهمن, 1403

مزارع سبزی و صیفی حکم آباد تبریز

یادگاری از گذشته، میراثی برای آینده
محمد جام کسری؛ کارشناس ارشد طراحی شهری، دانشگاه تبریز، رئیس گروه برنامه ریزی اداره کل برنامه و بودجه شهرداری تبریز به نقل از شهریار نیوز

اراضی مزروعی شمال غرب تبریز بخشی از دشت حاصلخیز تبریز است که در گذشته اراضی عموزین الدین، حکم آباد،آخونی، قراملک و … را در بر می گرفت. در این بین، منطقه «حکم آباد » مهمترین و شاخص ترین این اراضی محسوب میشده که از دیرباز قطب تولید محصولات کشاورزی تبریز بود. اما سالهای بسیاری است که هجوم دلالان، تغییرکاربری، ساخت و سازهای غیرمجاز تبدیل به خطر و تهدیدی جدی برای این عنصر هویتی تبریز شده است. این در حالی است که ظرفیت بی بدیل این پهنه به دلایل چرخه اقتصادی و تأمین بخشی از مایحتاج سبزی و صیفی شهر تبریز- شیوه های کشت و کار خاص این منطقه و پتانسیل های بالقوه گردشگری کشاورزی شهری( گواه بر ارزش تاریخی آن به عنوان «یادگاری از گذشته و میراثی برای آینده » باغشهر تبریزاست. بر این اساس، مقاله حاضر به بررسی سیر تاریخی، ظرفی تهای اقتصادی، زیست محیطی و گردشگری این عنصرهویت بخش و خاطره ‌ساز پرداخته و تهدیدات و چالش‌های فراروی آن را مورد مداقه قرار داده است.

محله “هوکم­‌آوار” به صورت نوشتاری «حکم آباد» قدمتی به بلندای تاریخ دارد و پیشینه آن به گواه مستند مکتوب به بیش از هفتصد سال می رسد. مردمان آن به سبزیکاری و کرت سازی منحصر بفردشان مشهور هستند.

در وقف­نامه مظفریه یا مسجد کبود تبریز نیز از محله “هوکم­آوار” به عنوان جزئی از موقوفات تبریز نام برده شده و با جزئیاتی دقیق به آن پرداخت شده است. همچنین، نادر میرزا شاهزاده قاجار در کتاب تاریخ و جغرافیای دارالسلطنه تبریز (۱۳۰۰ ه.ق- ۱۸۸۲ میلادی) به توصیف باغات سبزی کاری حکم­ آباد پرداخته است.

این محله با توجه به سابقه تاریخی از دیرباز قطب تولید محصولات کشاورزی تبریز بوده که علاوه بر تأمین مایحتاج این شهر در فصول بهار و تابستان، محصولات کشاورزی تولید شده به شهرهای مجاور نیز صادر می­ شده است. اما طی دهه های اخیر هجوم دلالان، تغییر کاربری های فزاینده و ساخت و سازهای غیرمجاز تبدیل به چالشی جدی برای این عنصر هویتی تبریز بدل شده است. بنابراین یک چتر حمایتی، قانونی و حاکمیتی روی این پهنه تاریخی لازم است تا با ثبت در فهرست میراث فرهنگی به عنوان اثر ملی، موقعیت فیزیکی، کاربری، دانش بومی، تجربه زیستی و میراث معنوی و فرهنگی آن حفظ شود.

تهدیدات و چالش های فرارو

در حال حاضر، ساخت‌وساز بی ­رویه و هجوم دلالال و واسطه های بازار زمین و مسکن برای تغییر کاربری اراضی و شیوع ساختمان سازی، مهمترین تهدید و چالش فراروی این میراث تاریخیِ کشاورزی تبریز محسوب می­شود. وسعت باغات و مزارع حکم ­آباد تبریز در حدود ۱۰۰ سال پیش بالغ بر ۲ هزار هکتار تخمین زده می‌شود، اما اکنون مساحت این اراضی به حدود ۷۰۰ هکتار کاهش یافته و هنوز هم به شدت در معرض تصرف و ساخت و ساز قرار دارد. این یک خطر و تهدید برای میراث بشری و عنصر هویتی تبریز است، ولی همچنان امید است تا با همت مسئولان و حمایت از کشاورزان سخت کوش حفظ شود. این مزارع همچنان با وجود محاصره توسعه شهر هنوز با تولید سبزیجات و چرخه اقتصادی در امر تولید ایستادگی می‌کنند و کشاورزان زبردست با استمرار تولید محصولات کشاورزی سالم و حفظ محیط زیست و امنیت غذایی اهمیت و جایگاه خاص خود را حفظ کند.

چالش بزرگ دیگر کاهش تعداد زارعین ماهر و کاربلد این حرفه است که همزمان با بی ­مهری ­ها نسبت به این اراضی در دهه­ های اخیر، از تعداد زارعین ماهر و چیره­ دست نیز کاسته شده و فرزندان زارعین، دیگر مثل گذشته و به صورت سنتی انگیزه و تمایلی به ادامه حرفه نیاکان خود ندارند. مهارت، استعداد و توانایی زارعین حکم ­آباد که در گذشته­ ای نه چندان دور همواره پیشرو و زبان زد بوده­ اند، در دهه ­های اخیر نتوانسته متناسب با زمان، به ابزار و روش­ های مدرن مجهز گردد و روش ­های سنتی نیز بدون بهره­ گیری از تکنولوژی­ های جدید پاسخگوی نیازهای زندگی امروزه نبوده و این نقیصه نیز به نوبه خود موجب تنزل جایگاه تاریخی سبزیکاران و زارعین حکم آباد شده است.

چه باید کرد؟

باغات و مزارع سبزیکاری این منطقه تبریز یکی از جاذبه­ های ارزشمند تاریخی و از عناصر هویتی شهر است که با وجود تهدیدات و چالش های متعدد، هنوز هم علاقه‌مندی به تولید سبزی، بین سبزیکاران این منطقه وجود دارد. با توجه به مطلوبیت سبزی تولیدی تبریز در کشور و مشتری پسندی آن به علت کیفیت بسیار خوب، اشتغال‌زایی منحصر به فرد مزارع و طبیعت زیبای این منطقه، صیانت و حفظ این میراث کهن تبریز، ضرورت دارد. چرا که حکم ­آباد تنها اسم یک محله یا یک منطقه نیست، بلکه یک هویت، فرهنگ میراث تاریخی و تجربه زیسته ای است که با دارا بودن ویژگی­ های منحصربفرد خود در کنار دیگر محلات قدیمی، شخصیت و هویت تاریخی تبریز را شکل داده و حس تعلق شهروندان را نسبت به شهر و دیار خود تعمیق بخشیده است. لذا ضروری است تا با ثبت ملی و جهانی میراث معنوی محله حکم ­آباد به عنوان معدود پهنه سبز باقیمانده از باغشهر تبریز کهن، به حفظ فرهنگ و تمدن شهری تبریز و مردمش کمک کنیم.

در این رابطه بایستی به نکات چندی توجه شود: نکته اول؛ این فضاها محدود و تا حدود زیادی منحصر بفر هستند. نکته دوم؛ این باغ ها به نوعی ثروت ملی بوده و متعلق به همه آحاد جامعه ­اند و نکته سوم؛ در یک نگرش پایدار، نسل­ های آتی نیز از این فضاها سهمی دارند و نباید مانع بهره مندی آن­ها از چنین فضاهای ارزشمند شویم.

به نظر می ­رسد تعریف «منطقه کشاورزی درون شهری» به عنوان یک رویکرد زیست بوم محور برای حفظ و صیانت از باغات و اراضی کشاورزی تبریز ضرورت دارد. چرا که این قِسم از کشاورزی با تولید پایدار مواد غذایی سالم، بهبود محیط زیست، سیما و منظر شهری، پویایی اقتصادی، اشتغال زایی و اثرات مفید اجتماعی می ­تواند زمینه ­های لازم برای تحقق رویکرد شهر اکولوژیک را فراهم آورد. از منظر گردشگری نیز، بازدید از مزارع سبزی و صیفی به عنوان یک «گردشگری تجربه محور» می‌تواند به عنوان یکی از جذابیت‌های گردشگری تبریز باشد که در ورای آن گردشگران می­ توانند تا با تجربه زیسته، سنت و فرهنگ آنان آشنا و در جریان تولید و بازتولید مکان، فضا و محصول قرار گیرند.

بنابراین، بایستی اقدامات و تمهیدات زیر در دستور کار قرار گیرد:

– صیانت و حفظ هویت مکانی باغات، مزارع سبزی و صیفی­ جات.

– معرفی این مناطق به عنوان میراث طبیعی و اکولوژیکی شهر.

– ظرفیت­ سازی برای توسعه گردشگری تجربه محور.

– استفاده از ظرفیت­ های اقتصادی و اکولوژیکی این مناطق.

– برنامه­ ریزی برای احداث موزه سبزی باغ در اراضی حکم‌آباد  

– برنامه­ ریزی برای ثبت اراضی در فهرست آثار ملی.  

این مقاله برگرفته از فصلنامه آموزشی، پژوهشی و مطالعاتی معاونت برنامه ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری تبریز است، برای مطالعه متن کامل مقاله و یازدهمین شماره این فصلنامه اینجا کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کانون تبلیغاتی آریانی
یادداشت