چهارشنبه, 5 دی, 1403

چیلله گئجه سی

عکس: فریبا اسدی

شب یلدا در منطقه آذربایجان با عنوان چِلهَ گجسی شناخته می شود چله در این منطقه به دو بخش بؤیوك چیلله که چهل روز اول زمستان را شامل می شود و كیچیك چیلله که بیست روز بعد را شامل می شود تقسیم شده است.

بزرگ خانواده میزبان اصلی این شب است  و با شام، آجیل و میوه ها از مهمانان خود پذیرایی می کنند و  در این شب طولانی هندوانه چله  از واجبات سفره های مردم آذربایجان شرقی است چرا که در باور این منطقه خوردن هندوانه آنها را از لرز و سرمای زمستان مصون نگه می دارد. ، بزرگ تر ها در حین بریدن هندوانه می گویند قادا بلامیزی بو گئجه کسدوخ (بلایای خودمان را امروز بریدیم)  و در برخی از مناطق آذربایجان شرقی پوست هندوانه را نگه داشته و فردایش به آبی روان می اندازند و این اقدام را خوش یمن می دانند.

در قدیم قاورقا (گندم برشته با شاهدانه) بر سر سفره های چله بیش از هر چیزی خودنمایی می کرد و دورهمی های خانوادگی تا پاسی از شب با خوردم قاورما ادامه می یافت.

انگور، بادام، گردو ، لبو، سنجد و … بر سر سفره چله همیشه بوده است و رنگ و بوی خاصی به این سفره بخشیده است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کانون تبلیغاتی آریانی
یادداشت