شنبه, 3 آذر, 1403

رازگشایی از نماد‌های ۲۷۰۰ ساله بین‌النهرین

دکتر ورتینگتون محقق آشورشناس، «جاودانگی» را رمز نماد‌های باستانی معابد میان‌رودان می‌داند.

به گزارش صاحب دیوان، راز پنج نماد موجود در معبد‌های بین‌النهرین که از قدیمی‌ترین معما‌های باستان‌شناسی بشمار می‌رود، بعد از قرن‌ها توسط محقق آشورشناس، دکتر ورتینگتون رمزگشایی شد. وی معتقد است که این نمادها، با جاودانگی نام پادشاهان آن دوره در ارتباط هستند.

نماد‌های اسرارآمیز و باستانی بر روی معابد ۲۷۰۰ ساله‌ که حدود یک قرن، کارشناسان را گیج کرده بود، در مکان‌های مختلفی از شهر باستانی دور- شاروکین (در خُرس‌آباد کنونی عراق) قابل مشاهده است. این شهر در سال‌های ۷۲۱ تا ۷۰۴ قبل از میلاد مسیح زیر سلطه «سارگون دوم» پادشاه آشور بود.

این پنج نماد اسرارآمیز شامل شیر، عقاب، گاو نر، درخت انجیر و گاوآهن است که اولین بار توسط حفار‌های فرانسوی در اواخر قرن نوزدهم، معرفی شد و تا به امروز، اظهارنظرهای مختلفی در خصوص معنی این نماد‌ها مطرح شده است. برخی افراد، این نماد‌ها را بازتابی از قدرت امپراتوری مصر تفسیر می‌کردند و گروهی نیز معتقد بودند که این نمادها، نشان‌دهنده نام پادشاهآن دوران است. اما استدلال دکتر مارتین ورتینگتون در خصوص این نمادها است که کلمات آشوری برای این پنج نماد (شیر، عقاب، گاو نر، درخت انجیر و گاوآهن) به ترتیب از راست به چپ، به گونه‌ای هستند که شکل آشوری نام “سارگون”  را بیان می‌کنند.

دکتر ورتینگتون در این رابطه می‌گوید : مطالعه زبان‌ها و فرهنگ‌های باستانی، پازل‌هایی را با شکل‌ها و اندازه‌های مختلف در ذهن ایجاد می‌کند؛ اما در بین النهرین باستان کمتر پیش می‌آید که با نماد‌های اسرارآمیزی روی دیوار معبد روبه‌رو شوید. (منطقه بین‌النهرین باستان، شامل عراق کنونی و بخش‌هایی از ایران، ترکیه و سوریه است و اغلب به‌عنوان “مهد تمدن” شناخته می‌شود، جایی که شهر‌ها و امپراتوری‌ها متولد شده و داستان آن بخش بزرگی از تاریخ بشر است.)

دکتر ورتینگتون همچنین عنوان کرده است که هر یک از پنج نماد را می‌توان یک صورت فلکی در نظر گرفت. باتوجه به اینکه منشأ صلی صورت‌های فلکی در بین‌النهرین بودهاست، از این‌رو شباهت‌های زیادی بین آنها دیده می‌شود. مثل ارتباط بین نماد شیر و عقاب با صورت فلکلی شیر و عقاب. و یا درخت انجیر نشانی از صورت فلکی «فَک» است که امروزه وجود ندارد.

طبق گفته دکتر ورتینگتون: به احتمال زیاد، هدف از بکار بردن این پنج نماد، ثبت همیشگی نام سارگون در آسمان‌ها بوده است؛ در واقع نوعی راهکار هوشمندانه برای جاودان کردن نام پادشاهان قوم‌های بابل، آشور و سومر و چند قوم دیگر در بین‌النهرین باستان (عراق امروزی) .

با وجو آنکه الفبا در حدود ۳۴۰۰ سال قبل از میلاد در منطقه بین النهرین باستان اختراع شده و دانشمندان دوره سارگون از این موضوع آگاه نبودند، اما سعی داشتند تا با کمک نماد‌های نوشتاری خاص، تاریخ بین‌النهرین را تا ابد جاودانه نگه دارند.

دکتر ورتینگتون دراین‌باره ادامه داد: «شاید من ‌نتوانم نظریه‌ خودم را در خصوص این نمادها اثبات کنم، اما این نظریه هم برای دنباله پنج نمادی و هم برای دنباله سه نمادی صحیح از آب درمی‌آید. همچنین، اینکه این نماد‌ها می‌توانند به‌عنوان صورت فلکی فرهنگی مناسب مدنظر قرار بگیرند برایم بسیار جالب است. احتمال اینکه همه اینها اتفاقی و شانسی باشد، بسیار بعید است.»

دکتر ورتینگتون در بخش پایانی صحبت‌هایش گفت: «حل معماها، یا دست‌کم تلاش برای حل آن‌ها، سرگرم‌کننده است؛ اما مطالعات درباره بین‌النهرین، درواقع تلاشی برای درک پیچیدگی جوامع انسانی و دستاورد‌های فرهنگی است.»

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کانون تبلیغاتی آریانی
یادداشت