شنبه, 29 دی, 1403

تبریز؛ شهری ایرانی در گذار تاریخ اجتماعی و اقتصادی نخبگان

کتاب” شهری ایرانی در گذار تاریخ اقتصادی و اجتماعی نخبگان تبریز” به سرگذشت مهمترین کانون شهری شمال غرب ایران در یک دوره مهم پرداخته است. تبریزْ شهری کهن با جایگاهی ممتاز در تاریخ ایران است که فراز و فرود زیادی را در حیات دیرپا و پرتلاطم خود از سر گذرانده است.

مولف؛ کریستف ورنر، استاد برجسته دانشگاه بامبرگ آلمان در این کتاب با تکیه بر منابع دست اول و اسناد به این پرسش پاسخ می‌دهد که تبریز در گذر از دوره افشاری به دوره قاجاری چه تحولاتی را از سرگذراند و چگونه از مرکز یک حکومت ایالتی به «دارالسلطنه» ایران تبدیل شد.
امتیاز ویژه کتاب اتکای آن بر اسنادی است که کمتر پژوهشگری به آنها توجه داشته و همزمان، رویکرد روش‌شناختی که نویسنده در بهره‌گیری از این اسناد اتخاذ کرده است.
حاصل کار گزارشی خواندنی، روش مند و جزئی‌نگر است از تاریخ تبریز در فاصله درگذشت نادرشاه افشار تا تاج‌گذاری ناصرالدین شاه قاجار که افزون بر تحولات سیاسی، جنبه‌های مختلف و جذابی از تاریخ اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی شهر را نیز روایت می‌کند. از این منظر، کتاب برای طیف گسترده و متنوعی از خوانندگان، به‌ویژه علاقه مندان به تاریخ اجتماعی، اقتصادی و اداری ایران در دوره قاجاریه، تاریخ شهری ایران و نیز، مقوله‌هایی چون نظام زمین‌داری، وقف، نخبگان محلی، مناسبات مرکز و پیرامون و غیره می‌تواند سودمند باشد.
این کتاب خواندنی، به قلم شیوا و روان جمال پیره‌مرد شتربانی؛ دانشجوی دوره دکتری تاریخ دانشگاه تهران ترجمه و به همت حاج سعید جلالی در انتشارات ستوده منتشر شده است.
گفتنی است آیین رونمایی از این کتاب، در روزهای آینده در بنیاد ایرانشناسی استان آذربایجان شرقی برگزار خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کانون تبلیغاتی آریانی
یادداشت