شنبه, 29 دی, 1403

ایران ما؛ میراث ماست

از شنبه ٢٩ اردیبهشت ماه تا جمعه ۴ خرداد به عنوان هفته میراث فرهنگی در ایران است.

به گزارش صاحب دیوان، هفته جدید با شروع هفته میراث فرهنگی در ایران همراه است که اولین روز آن مصادف با “روز جهانی موزه” بوده که با شعار ” موزه و آموزش و پژوهش” نامگذاری شده است.

دکتر علی دارابی، معاونت میراث فرهنگی به مناسبت این هفته و همزمانی آن با چندین رخداد دیگر، با همکاری و همراهی دستگاه‌های دولتی، نهادهای مردمی، رسانه ها و مطبوعات، دانشگاه ها و موسسات پژوهشی و علمی برنامه‌های متنوعی در سراسر کشور تدارک دیده است.

از جمله برنامه‌های در نظر گرفته شده برای روز جهانی موزه، رونمایی از الواح هخامنشی بازپس گرفته شده از آمریکا، نمایش آثار کمتر دیده شده موزه ملی ایران در ١١ استان کشور، تجلیل از موزه داران برتر دولتی و خصوصی و تقدیر از برترین های نوروزی (مدیران- موزه ها، پایگاه ها، بناهای تاریخی..) می‌باشد.

به گفته علی دارابی، در هفته پیش رو، ۳۶۰ پروژه و طرح های عمرانی، مرمتی و میراث فرهنگی افتتاح و به بهره‌برداری خواهد رسید؛ همچنین شعبات و دفاتر انجمن خیرین میراث فرهنگی در استانها بصورت رسمی آغاز به کار خواهند کرد. نشست مشترک معاونت میراث فرهنگی و مدیران صندوق توسعه صنایع دستی و فرش دستباف و احیاء و بهره برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی، نشست مشترک مدیران کل میراث فرهنگی و اوقاف استانها، نشست اختصاصی با تشکل های مردم نهاد در حوزه میراث فرهنگی، مراسم ویژه ثبت جهانی تذهیب و تقدیر از جمعی از سرآمدان این هنر، مراسم مشترک میراث فرهنگی با دو نهاد مهم ایکوموس و ایکوم، برگزاری شب فرهنگی ایران و پاکستان، ویژه برنامه های مشترک با بنیاد حفظ و نشر آثار دفاع مقدس، برگزاری بیش از ١٠٠ نشست علمی، پژوهشی و تخصصی، نشست سراسری هیات های راهبردی پایگاه های میراث ملی و جهانی نیز از دیگر برنامه‌های درنظر گرفته شده برای هفته میراث فرهنگی است.

دارابی در خصوص اهمیت گرامیداشت هفته میراث فرهنگی در کشورمان گفت : هدف از گرامیداشت هفته میراث فرهنگی با شعار مشارکت مردمی و مسئولیت اجتماعی، حفاظت و معرفی آثار و ابنیه‌های تاریخی و فرهنگی و گسترش توجه نهادهای مردمی به این اماکن است. ایران ما با قدمت 7000 ساله و ثبت 27 اثر از میراث ملموس و طبیعی کشور در 107 سایت جهانی، در میان ده کشور بزرگ تمدنی جهان قرار دارد. در سال‌های اخیر نیز توانسته است با افزایش فعالیت های فرهنگی و ثبت آثار دیگر، مقام پنجم دنیا را به خود اختصاص دهد.

از جمله آثار تاریخی و طبیعی ایران که ثبت جهانی شده‌اند، 54  کاروانسرا در ۲۴ استان، ١١ قنات، ٩ باغ، ۵ جنگل هیرکانی، ٣ کلیسا، ٣ بیابان لوت، ٢ اورامانات و 2 منظر ساسانی فارس هستند.

علاوه بر آثار ثبت شده جهانی،  344/41 اثر ثبتی نیز در ایران داریم که شامل موارد زیر هستند:

  • 777/14 ابنیه
  • 637/19 تپه ومحوطه
  • 514/2 منقول
  • 154/1 آثار طبیعی
  • 056/3 ناملموس
  • ۱۱۶ بافت شهری و روستایی

همچنین نزدیک به ۸۳۳ موزه با موضوعات مختلف نیز در سراسر کشور وجود دارد که ۲۵۹ موزه وابسته و ۳۲۳ موزه غیر وابسته به وزارت میراث است؛ ۲۱۴ موزه بصورت خصوصی و ۳۷ موزه نیز بصورت مشارکتی هستند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کانون تبلیغاتی آریانی
یادداشت