چهارشنبه, 5 دی, 1403

آیین بزرگداشت خاندان صدقیانی در اتاق تبریز

نقش‌آفرینی خاندان صدقیانی در تمامی عرصه‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور

آیین بزرگداشت خاندان صدقیانی، به همت مجله انجمن و اتاق بازرگانی تبریز با حضور نوادگان خانواده صدقیانی، محققان و پژوهشگران تاریخ و علاقه‌مندان این حوزه در اتاق تبریز برگزار شد.

به گزارش صاحب دیوان به نقل از روابط عمومی اتاق بازرگانی تبریز، رضا همراز؛ پژوهشگر تاریخ در ابتدای این جلسه با بیان اینکه بزرگداشت خاندان صدقیانی باری دیگر عظمت این خاندان را به ما یادآوری می‌کند، اظهار کرد: متاسفانه تا امروز آن‌گونه که باید از این خاندان قدردانی نشده است.
وی تاکید کرد: این خاندان به‌نوعی آبروی تبریز بوده و بارها نام تبریز را سرافراز کرده‌اند.
حامد ایمان؛ مدیرمسئول نشریه غروب در ادامه‌ جلسه گفت: اغلب مطالب بیان شده در جلسات تجلیل از بزرگان، خطی و ارائه‌ی بیوگرافی ساده بوده است، در حالی که ما باید با تمام سرمایه‌ای که در دست داریم را برای تبیین نقش چهره‌های شاخص استان به‌کار بگیریم، چرا که افرادی مثل حاج رسول صدقیانی نه‌تنها در حوزه اقتصاد که در تمامی عرصه‌های مدنیت، اجتماعی و سیاسی حضور پررنگ داشته‌اند.
وی با بیان این مطلب ادامه داد: زمانی که خبری از این تکنولوژی‌ نبوده است، این شخصیت‌ها در کنار فعالیت‌های اقتصادی، توانسته‌اند مسئولیت‌های اجتماعی خود را نیز به‌صورت داوطلبانه انجام دهند.
ایمان با بیان اینکه این خاندان در کنار تلاش برای موفقیت خود، همچنان پیگیر منافع مردم نیز بود‌ند، افزود: در ایام گذشته عموما در آذربایجان‌شرقی بیزینس و تجارت با مسئولیت‌های اجتماعی همراه بوده و تاجر‌ها جایگاه ویژه‌ای در جامعه داشتند، به‌طوریکه حتی در وضعیت‌های بحرانی نیز در کنار دولت‌ها نقش پررنگی در رفع نیازهای مردم ایفا می‌کردند.
وی عنوان کرد: تاجران ایرانی همچنین با روشنفکران همکاری کرده و همواره در تحولات اجتماعی جامعه نقش داشته‌اند، حاج رسول صدقیانی یکی از تاجران خوش نامی بوده که با سفر به چندین کشور خارجی از پیشرفت و تحولات آن‌ها آگاه شده و سعی می‌کرد تا این پیشرفت‌ها را در جامعه‌‌ی ایران پیاده کند.صانع‌زاده؛ نتیجه حاج رسول صدقیانی در این جلسه با بیان اینکه تبریز نه‌تنها از لحاظ ثروت که همواره مورد طمع همسایگان قرار می‌گرفت، از لحاظ فرهنگ و… نیز مرکز توجه بوده است، خاطرنشان کرد: بارها بلاهای جبران ناپذیری سر اماکن تاریخی تبریز چون مقبره‌الشعرا، مسجد کبود و….. آورده شده است.
وی تاکید کرد: در تبریز مظلوم اهمیتی به خواست مردم داده نشده است، تبریز از قدیم در مسیر ابریشم که ایران را به کشورهای غربی وصل می‌کرد قرار گرفته این ارتباط باعث شده از گذشته‌های دور صادرات و واردات بسیاری از محصولات ایران در تبریز انجام گیرد.
صانع‌زاده افزود: بازار تبریز همواره نقش اساسی در گذشته‌ی تبریز داشته است و بازاریان تبریز توانسته‌اند پابه پای روزنامه‌نگاران و سیاستگذاران در صحنه‌های مختلف حضور پیداکنند.حسن اسودی؛ کارشناس اسناد تاریخی در ادامه‌ی این جلسه ضمن تاکید بر اینکه یک سری مسائل و شخصیت‌ها وجود دارند که در تاریخ از آن نام برده نشده است، افزود: آذربایجان‌شرقی تجار و خاندانی به خود دیده که در  هیچ کجای دنیا پیدا نمی‌شود، «نقش شخصیت‌ها در تاریخ » موضوعی است که چندان به آن توجه نمی‌شود، مشکل ما این است که به‌صورت جهل‌گونه به تاریخ نگاه می‌کنیم و توجهی به ریشه رویدادها نداریم.
وی با اشاره به اینکه هر پدیده‌ای در تاریخ برای خود مقدماتی دارد، عنوان کرد: ما به رویدادهای تاریخی به صورت عمیق نگاه نمی‌کنیم، حتی عالمان تاریخی ما نیز دچار جهل شده و نگرش عمقی به موضوعات ندارند.
اسودی گفت: حاج رسول علاوه بر تجارت، در علم قضاوت نیز تبحر ویژه‌ای داشت و از کارگران بی‌گناهی که زندانی بودند دفاع می‌کرد.
نیکنام لاله؛ نویسنده و پژوهشگر در این نشست تاکید کرد: ما به چنین خانواده‌ها و خاندانی چون صدقیانی، توکلی،  برق لامع، کلکته چی و… مدیون هستیم، وظیفه‌ی ماست تا برگزاری چنین موضوعاتی از این بزرگواران یاد کنیم.
وی عنوان کرد: حسین صدقیانی، فرزند رسول صدقیانی در تاریخ ورزشی استان نقش قابل توجهی داشته است و اولین سرمربی تیم ملی فوتبال ایران و اولین فوتبالیست لژیونر ایران بوده است.

کریم میمنت نژاد؛ پژوهشگر تاریخی گفت: خاندان صدقیانی‌ها قطعا یکی از سرشناس‌ترین خاندان تبریز بوده‌اند، چنانچه حاج علی اکبر ۵۰ سال به عنوان رئیس در اتاق بازرگانی تبریز فعالیت کرده است.
وی با اشاره به نقش ویژه خاندان صدقیانی در کشور ادامه داد: راه‌اندازی برق تبریز و تهران و افتتاح چندین صرافی در کشور از جمله‌ فعالیت‌های حاج علی اکبر صدقیانی (پسر عموی حاج رسول) بوده و وی در خصوص فرش تبریز اقدامات کم‌ نظیری انجام داده است.
قاسم تورکان؛ نویسنده و پژوهشگر در ادامه این جلسه اظهار کرد: در تبریز خاندان‌های زیادی وجود داشته‌اند که هر یک تک به تک نقش ویژه‌ای در حوزه‌های مختلف ایفا کرده‌اند، در تبریز حدود دو هزار و 300 خانه‌ی قدیمی شناسایی شده که نشانگر زیست خاندان‌های بزرگ در این شهر بوده است.
وی تاکید کرد: یک سری اسناد وجود دارند که بی‌رحمانه گم شده‌اند، برخی اسناد نیز موجود هستند، اما در دست خانواده‌ها باقی مانده، در حالی که بسیار برای تاریخ ما با ارزش محسوب می‌شوند.
تورکان ادامه داد: گنجینه شفاهی ما نابود شده است و متاسفانه گنجینه ادبیات کتبی ما نیز در حال از بین رفتن است.
در پایان این مراسم از پوستر شب خاندان صدقیانی رونمایی شد.

سخنرانی کریم میمنت‌نژاد در آیین بزرگداشت خاندان صدقیانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کانون تبلیغاتی آریانی
یادداشت