صاحب‌دیوان، پایـگاه خبــری و تحلیلی تاریخ و فـرهنگ ایران

پارس وی دی اس
جمعه, 31 فروردین, 1403

حسن خسروشاهی بنیانگذار فیوچر شاپ

حسن خسروشاهی یکی از ثروتمندان ایرانی در جهان، موسس فیوچر شاپ و کارآفرین کانادایی ایرانی تبار متولد ۱۳۱۹ در شهر خسروشهر از توابع شهر تبریز در استان آذربایجان شرقی می باشد. او مدارک خود در دو رشتهٔ حقوق و اقتصاد از دانشگاه تهران دریافت نمود. حسن خسروشاهی در سال ۱۳۶۰ به کشور کانادا مهاجرت کرد.

خانواده خسروشاهی که مالکان سابق شرکت های مینو و الوند در زمان شاه بودند؛ هم اکنون در ونکوور کانادا اقامت دارند. هر ایرانی در کانادا بدون شک با نام خسروشاهی و Future Shop آشناست.

هر ایرانی تازه واردی یا بهتر بگویم هر مهاجر تازه واردی؛ در همان روزهای اول ورود بارها به اجبار گذارش به سوپر استورهای Future Shop برای خرید وسائل الکترونیکی و لوازم خانگی می افتد. این ایرانی تازه وارد از قدیمی تر ها هم نام خسروشاهی را به همراه چند نام ایرانی شاخص دیگر با غرور می شنود. قدیمی ترها گویی به زبان بی زبانی می خواهند بگویند کانادا و ایرانی های کانادا فرق می کنند و اینجا ایرانی قدرتمند و ثروتمند است. ولی علیرغم این همه آوازه و شهرت؛ اکثریت ایرانیان حتی نام کوچک خسروشاهی را نمی دانند و حتی بعضی به غلط افتخار تأسیس بزرگترین مرکز خرید کانادا؛ West Edmonton Mall را به وی نسبت می دهند(وست ادمونتون مال توسط براداران ایرانی قرمزیان تأسیس شده است). چرا که خسروشاهی ها با جراید میانه ای نداشته و ندارد؛ حتی عکس مناسبی از وی در دست نیست؛ با شهرت طلبی بیگانه اند؛ ولی در عین حال در سکوت به فعالیت های موفق اقتصادی خود ادامه می دهند. خسروشاهی در سال ۱۹۸۱ با مهاجرت به کانادا اولین ردپایشان در Vancouver, B.C پیدا و در آنجا ساکن می گردند و سپس در همان سال با تأسیس شرکت سرمایه گذاری Inwest investments Ltd قدم به محدوده فعالیت های اقتصادی می گذارند.

اولین فعالیت اقتصادی آقای حسن خسروشاهی در ۱۹۸۲ با تاسیس اولین شعبه Future Shop در ونکوور آغاز شد. این فروشگاه در قیاس با فروشگاه های فعلی بسیار کوچک است و فقط ۴۰۰۰ فوت مربع مساحت دارد و وسایل الکترونیکی آن زمان مانند کمودور را می فروشد و سپس در طی ایام؛ اندک اندک بر تعداد شعب افزوده و در استان های دیگر نیز شعباتی دایر می نماید. در سال ۱۹۹۹ عملیات گسترش فروشگاه به بازار خرده فروشی آمریکا؛ با شکست مواجه گردیده و به اجبار سی شعبه آمریکائی Future Shop تعطیل می گردد. در سال ۲۰۰۱ حاکم بلامنازع کاناداست. حدود ۹۰ شعبه, ۷۳۰۰ کارمند و فروش حدود دو میلیارد دلار کانادا. در همین سال شرکت Best Buy بزرگ ترین شرکت در زمینه الکترونیک مصرفی در آمریکا پیشنهاد خرید می دهد و در انتهای سال Future Shop با ۵۸۰ میلیون دلار کانادا به تملک شرکت Best Buy در می آید تا اینکه شرکت با ۱۸۰۰ شعبه حرف اول را در بازار کانادا و آمریکا بزند.

هنوز بعد از چهار سال Future Shop درست به همان شکل پیشین وجود دارد و گرچه هر دو نام تحت تملک Best Buy می باشد تفاوت محسوسی در ارائه خدمات وجود دارد. شعبات Future Shop حسن خسروشاهی خدمات بهتری را عرضه می دارند. پس از فروش Future Shop؛ حسن خسروشاهی فعالیت های خود را در زمینه ایجاد زمین گلف؛ مستغلات؛ خانه سازی؛ به تملک درآوردن مراکز خرید ورشکسته و بازسازی آنان؛ خرید مجتمع های مسکونی – اقامتی جهت اجاره و امور درمانی گسترش می دهد.

خسروشاهی در سال ۲۰۰۳ از طرف نخست وزیر بریتیش کلمبیا به عنوان سخاوتمندترین حامی یاد میشود. در سال ۲۰۰۴ نشریه کانادائی Canadian Business در لیست ۱۰۰ نفر ثروتمند کانادا او را در رده ۶۴ با ثروتی معادل ۵۴۰ میلیون دلار کانادا قرار می دهد؛ در حالی که این ثروت بر اساس گزارش همین نشریه در سال ۲۰۰۰ معادل ۳۰۰ میلیون دلار کانادا و از لحاظ رتبه ۹۲ گزارش می گردد. خانم نزهت خسروشاهی در تمام این مدت در بریتیش کلمبیا؛ یک فعال اجتماعی؛ دست اندر کار امور خیریه و نیز هنری بوده و طبق آخرین اطلاع در سال ۲۰۰۵ به عضویت هیئت مدیره رادیو دولتی CBC در آمده اند.

آقای بهزاد خسروشاهی, فرزند این خانواده در حال حاضر در تورنتو کانادا به عنوان رئیس شرکت داروئی Drug Royalty Corporation که به مبلغ ۱۳۳ میلیون دلار خریداری شده است؛ مشغول به فعالیت می باشد. آقای حسن خسروشاهی و خانم نزهت خسروشاهی در حال حاضر در ونکوور در منزلی به مساحت ۱۸۰۰۰ فوت مربع که بر صخره ای مشرف بر English Bay بنا شده است در محله West Point Grey اقامت دارند. در این خانه کتابخانه باشکوهی وجود دارد که دلیلی بر علاقه به کتاب می باشد و نیز تمایل به تملک درآوردن Chapters بزرگ ترین کتابفروشی زنجیره ای کانادا. گرچه این معامله به سرانجامی نرسید. در حال حاضر مجموعه تحت کنترل این خانواده؛ دارای ۸۰۰۰ کارمند و درآمدی معادل ۲ میلیارد دلار می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یادداشت